speaker-info

Marita Skjuve

UiO

«Min bestevenn er en chatbot» – nære relasjoner mellom mennesker og chatboter

Har du noen gang snakket til en ting? For eksempel sagt «jeg kommer!!» når vaskemaskinen maser om at den er ferdig? Du har kanskje ikke tenkt på det, men jeg vedder på at du har gjort noe lignende. Jeg for eksempel, har en tendens til å kjefte på PCn min. Noen ganger blir jeg kjempesint, men den hører tydeligvis dårlig, for den skjerper seg aldri …

Uansett, tilbake til poenget: Vi har en iboende tendens til å menneskeliggjøre objekter. Det er en veldig kul egenskap, spesielt nå som teknologien rundt oss blir mer avansert. Chatboter er en type teknologi som har blitt ganske så fancy den siste tiden og som virkelig pirker borti denne siden ved oss.

En chatbot er et dataprogram som det kan snakkes med på samme måte som med et menneske – enten via tekst eller tale. Det finnes chatboter der ute som kan fungere som psykolog, være en personlig assistent, eller blir din nye bestevenn eller kjæreste. Replika, for eksempel, er en chatbot som har som formål å bli brukernes «AI companion.» Replika har over 7 millioner brukere. Det er ganske mange, og flere av dem har allerede en nær relasjon til Replika. De anser Replika for å være en venn eller kjæreste, og det er stor grunn til å tro at dette blir mer vanlig i fremtiden.

Det jeg forsker på er hvordan slike relasjoner oppstår. Altså hvordan blir man egentlig glad i en chatbot? Og hva betyr dette? Er det utelukkende positivt, eller medfører slike forhold ulike konsekvenser?

Høres det sært ut? Muligens, men vi ser at slike chatboter når ut til veldig mange. I tillegg blir det mer og mer vanlig å sette chatboter til å gjøre oppgaver hvor relasjoner til brukeren er viktig, som chatboter som brukes med terapeutiske formål eller i utdanning. Hvis man forstår hvordan gode relasjoner mellom chatboter og mennesker oppstår, kan man også designe chatboter som forhåpentligvis vil være god i jobben sin.  Da slipper du kanskje å bli like irritert på en chatbot i fremtiden som jeg kan bli på PCen min.

Marita Skjuve
Psykologisk institutt
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Universitetet i Oslo

My Sessions