speaker-info

Katrine Rolid

UiO

Med hjerte for intervalltrening

Tenk deg at du har hatt et så sykt hjerte, at den eneste behandlingen som kan redde deg er et nytt hjerte. Du blir satt på en venteliste i påvente av en hjertetransplantasjon. Formen din blir dårligere og dårligere. Uten et nytt hjerte kommer du til å dø.

En dag får du telefonen om at et det er hjerte som passer til nettopp deg. Du får leve videre. Du er takknemlig, glad og litt redd på en gang. Livet og hverdagen venter på deg, hvordan skal du trene deg opp igjen for å komme i best mulig form?

Trening etter en hjertetransplantasjon er kjempeviktig for å kunne leve så godt som mulig med det nye hjertet. Vi vet at trening med moderat intensitet fungerer fint, men samtidig er det forskning som viser at intervalltrening med høy intensitet har en svært god effekt på kondisjonen hos hjertetransplanterte som har levd med sitt nye hjerte i mer enn ett år. Vi vet at det er en effektiv treningsform for friske mennesker og også andre pasientgrupper. Denne treningsformen har likevel ikke blitt forsket på hos de som akkurat har fått et nytt hjerte. Noe av grunnen til det er at tidlig etter en hjertetransplantasjon er hjertet uten nervetilførsel fordi nervene i det nye hjertet kuttes av under operasjonen. Pulsen i det nye hjertet styres av hormoner fra binyrene og pulsresponsen er derfor veldig treg. Derfor har man tenkt at intervalltrening med høy intensitet ikke er så gunstig for den som akkurat har fått et nytt hjerte, siden pulsen er så treg

Men tenk om den som akkurat har fått et nytt hjerte tåler å trene intervaller med høy intensitet godt, og blir i bedre fysisk form enn ved å trene med moderat intensitet.

Min forskning går ut på å undersøke hvordan de som akkurat har fått et nytt hjerte tolerer å trene intervaller med høy intensitet, og om denne treningen har bedre effekt på kondisjonen enn trening med moderat intensitet.  Forskningen kan bidra til å endre treningsanbefalingene vi gir til de som akkurat har fått et nytt hjerte.

Katrine Rolid
Institutt for klinisk medisin
Universitetet i Oslo
Kardiologisk avdeling
Oslo universitetssykehus HF
Nasjonalforeningen for folkehelsen

My Sessions