speaker-info

Hannah Harjen

NMBU

Huggormbitt på hund: en hjertesak

Se for deg en varm sommerdag der du koser deg på tur med hunden din i skogen. Plutselig hyler hunden, – den er bitt av huggorm! Men hvor farlig er det egentlig med huggormbitt? Hva skjer i kroppen til hunden etter at den er bitt? Og hva trenger du som hundeier og dyrlegen din å vite for at hunden skal få best mulig behandling?

Mange hunder blir bitt av huggorm hvert år i Norge. Huggormgift inneholder flere ulike stoffer som kan påvirke kroppen. Mange vet at hunden får en hevelse og smerter etter et huggormbitt, men har du noen gang lurt på om det skjer noe farlig inne i kroppen som ikke er like synlig? Ved hjelp av blodprøver og EKG forsker jeg på effekten av huggormgift på hundens hjerte.

Mer spesifikt omhandler min forskning hva som skjer med hjerterytmen etter et huggormbitt, og jeg har funnet at over halvparten av hundene utvikler hjerterytmeforstyrrelser i etterkant av bittet. Hjertet er en stor pumpe av muskelceller som trekker seg sammen på en jevn og rytmisk måte for å føre blod med oksygen og næring til hele kroppen. Når hjertet får en rytmeforstyrrelse kan det få alvorlige konsekvenser, og i verste fall kan hunden dø. Derfor er det viktig å vite nøyaktig hvilke rytmeforstyrrelser som oppstår og hvor lenge det pågår, slik at hundene kan få best mulig behandling. Jeg undersøker også om informasjon fra den første undersøkelsen etter huggormbittet kan fortelle oss om hunden din er blant dem som har økt risiko for å utvikle hjerterytmeforstyrrelser, og derfor bør overvåkes ekstra nøye de neste døgnene.

De største farene er ofte de som er skjulte. Min forskning bidrar til økt kunnskap om huggormbitt på hund, slik at vi som er hundeeiere og dyrleger skal kunne gi dem best mulig hjelp.

Hannah Harjen
Institutt for sports- og familiedyrmedisin
Veterinærhøgskolen
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

My Sessions