Siri Helene Helland-Riise, NMBU

Siri Helene Helland-Riise. Foto: Terje Heiestad

En manipulerende parasitt

Parasitter finnes over alt, og det finnes mange forskjellige typer. Effekten de har på verten sin varierer fra nesten ikke merkbar, til dødelig, og alt i mellom. Mange parasitter har muligheten til å infisere mennesker. Parasitten jeg jobber med kan ikke det, men gjennom å få en bedre forståelse av hvordan parasitter fungerer generelt, er det kanskje mulig å finne nye måter å bekjempe parasitter på.

Parasitten jeg jobber med, Euhaplorchis californiensis, er avhengig av fugletarmer for å kunne reprodusere seg. Babyparasitter slippes ut med fuglebæsjen, og kan etter hvert infisere en spesiell type fisk, som lever langs kysten av California. Parasitten tar faktisk bolig på hjernen til disse fiskene, som kalles California killifisk. Disse fiskene må spises av fugler, og parasitten kan da lage flere babyparasitter. Infiserte killifisk har opptil 30 ganger større sannsynlighet for å bli fuglemat enn fisk uten parasitten.

Ettersom parasitten er avhengig av at fisken blir spist av en fugl, er det visse oppførsler infiserte fisk gjør oftere enn fisk uten parasitter på hjernen. Jeg har fokusert på hvilke oppførsler dette er, og om mengden parasitter på hjernen har noe å si. Jeg nærmer meg slutten av PhD-en, og har derfor masse spennende å vise frem, blant annet at parasitten bruker en helt annen metode for å komme seg inn i fisken enn man tidligere visste. Det er bare å glede seg!

Siri Helene Helland-Riise
Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet