Overstadig beruset – nok en gang

Ragnhild Bø er deltager i Forsker Grand Prix Oslo 2016. Foto: Benjamin A. Ward / www.benjaminward.no

Ragnhild Bø er deltager i Forsker Grand Prix Oslo 2016. Foto: Benjamin A. Ward / www.benjaminward.no

Ragnhild Bø, Forskningsgruppe for klinisk nevrovitenskap, Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo.

Husker du sist du var på fest? Hva skjedde der? Noen drakk alkohol og Petter drakk for  mye, som vanlig? Hvorfor gjør Petter dette? Hvorfor blir han overstadig full gang på gang? Selv om fylla kan være artig, har det en hel rekke konsekvenser for enkeltpersoner, samfunn og for folkehelsa.

«Å finne ut mer om fylla og hva som bidrar til at den fortsetter, vil bety mange kroner spart og mange relasjoner bevart», Ragnhild Bø, UiO.

Jeg er psykolog og er interessert i hjernen og hjernefunksjon, og jeg vil  vite mer om hva som bidrar til å videreføre dette drikkemønsteret. Spesielt siden vi vet at flatfyll gir høyt promillenivå, noe som kan være spesielt skadelig for hjernens fungering. Jeg har valgt å konsentrere meg om de overordnede funksjonene som vi samlet sett kaller eksekutive funksjoner. Disse er avgjørende for vår evne til å justere tanker, følelser og atferd, og som derfor er svære viktige når vi skal endre vaner, tilpasse oss nye krav og sikre at vi når målene våre. Med andre ord – vår evne til selvregulering.

Ragnhild Bø er deltager i Forsker Grand Prix Oslo 2016. Foto: Benjamin A. Ward / www.benjaminward.no

Hopper inn i et aktuelt forskningstema. Ragnhild Bø deltager i Forsker Grand Prix Oslo 2016. Foto: Benjamin A. Ward / www.benjaminward.no

Har du noen gang lurt på om vi kan finne igjen det folk forteller om fylla i hjernens fungering? Som for eksempel at Petter  fortsetter å drikke til tross for at det har fått negative konsekvenser for ham? At han vektlegger de positive sidene ved fyllekuler som godt humør og sosialisering, og nedvurderer de negative konsekvensene ved overdreven alkoholbruk? Om våre evne til selvregulering i tillegg kan forutsi hvem som fortsetter å drikke, kan jeg ha funnet ett av svarene på spørsmålet om hvorfor fylla fortsetter.  Det vil være viktig for Petter og hans omgivelser, for da kan vi på sikt utvikle forebyggingsprogrammer som gjør at vi kan fremme mer fordelaktige drikkemønstre – ta tilbake alkoholen som et nytelsesmiddel – og på den måten gi folkehelsa et løft.

Ragnhild Bø er deltager i Forsker Grand Prix Oslo 2016. Foto: Benjamin A. Ward / www.benjaminward.no

Logger resultatene. Ragnhild Bø er deltager i Forsker Grand Prix Oslo 2016. Foto: Benjamin A. Ward / www.benjaminward.no

Karrieredrøm

Jeg har en drømmejobb i dag – tenk å få bruke dagene til å lære noe nytt og utvikle ny kunnskap. Med hjernebrillene på forsøker jeg å forstå et av de kulturelle fenomenene som vi omgir oss med hver uke. På sikt ønsker jeg å lære enda mer om hjernens fungering gjennom spesialisering til å bli nevropsykolog. Kan jeg senere få en jobb hvor jeg kan kombinere forskning og klinikk, vil det være akkurat det jeg ønsker meg.

Comments are closed.