Julie Stang

Julie Stang, NIH. Foto: Benjamin A. Ward

Julie Stang, NIH. Foto: Benjamin A. Ward

Slim i brystet, svett i pannen, stål i ben og armer

Institutt/institusjon
Norges idrettshøgskole, Seksjon for idrettsmedisinske fag

Bakgrunn
Jeg er 29 år og kommer fra Oslo. Min interesse for idrett førte til studier på Norges idrettshøgskole. Planen var å ta grunnfag idrett mens jeg fant ut av hva jeg egentlig skulle bli når jeg ble stor. 10 år senere er jeg her fortsatt. Grunnfag har blitt til bachelor i idrettsbiologi, så master i idrettsfysiologi og nå er jeg i gang med en doktorgrad. Jeg stortrives, både faglig og sosialt, og nyter godt av Nordmarka som nærmeste nabo.

Mitt doktorgradsprosjekt

Når du sitter i ro puster du omtrent 7-8 liter luft i minuttet. Du puster rolig og luften er romtemperert. Når Marit Bjørgen dobbeldanser stilrent opp en lang, bratt motbakke kan hun puste opp mot 200 liter iskald luft i minuttet. Jeg forsker for å finne ut av hvordan toppidrett påvirker lungene og utvikling av astma hos toppidrettsutøvere.

Vi vet at forekomsten av astma er høyere blant idrettsutøvere enn blant oss andre, men vi vet ikke helt hvorfor. Ved å sammenligne idrettsutøvere som har astma med friske utøvere, vil jeg se på hva som kjennetegner de som sliter med tung pust og de som utvikler astma i løpet av sin idrettskarriere. I tillegg undersøker jeg en kontrollgruppe med friske, vanlige personer som ikke er idrettsutøvere, for å kunne se på endringer i lungene som følge av systematisk utholdenhetstrening over flere år.

Min karrieredrøm
Det er en luksus å ha muligheten til å fordype meg i tema som jeg er interessert i. Å kunne følge opp deltakerne fra denne studien for å se på hva som skjer med lungene deres etter de legger opp tror jeg hadde vært både spennende og nyttig. Jeg liker å jobbe med mennesker og trives godt med å undervise. Det å møte studenter på laboratoriet eller i auditoriet er utrolig lærerikt. Drømmen er å jobbe med idrettsfysiologi, fysisk aktivitet og helse ved å kombinere forskning med undervisning.

 

Comments are closed.