Gisken Trøan

Du drikker det kua spiser

Gisken Trøan, NMBU.Foto: Benjamin A. Ward

Gisken Trøan, NMBU.Foto: Benjamin A. Ward

Institutt/institusjon
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Institutt for Husdyr- og akvakulturvitenskap

Bakgrunn
Jeg er vokste opp i fjellbygda Vingelen og fikk raskt interesse for dyr og natur. Dette brakte meg videre til studier på Ås, og biokjemi åpnet øynene mine for kjemi og ernæring, og hvilket spennende fagfelt dette er. Jeg har aldri angret et øyeblikk på at jeg takket ja til jobben som stipendiat på jod i melk. Og daglig bryne jeg meg på både kjemi- og ernæringsspørsmål. Visste du forresten at det i et glass melk er stort antall ulike komponenter, et av disse er jod.

Mitt doktorgradsprosjekt
Jod inngår i de livsviktige hormonene i skjoldbruskkjertelen som vi alle trenger hver dag. Spiser vi for lite jod kan det gi helseproblem som struma, økt fosterdødelighet og unormal hjerneutvikling. Den jevne nordmannen får over halvparten av joden sin fra melk og melkeprodukter.

Hvorfor inneholder melk mye jod?
Forklaringen er at kyrne får tilsatt jod gjennom fôret sitt, og mye av denne joden overfører de til melk. Da er vel problemet løst, tenker du kanskje.

Nei, dessverre. Nyere forskning fra mitt fagmiljø på Ås viser at jodmengden i melk er halvert de siste 10 – 15 årene. Det skaper utfordringer for vår helse og spesielt for grupper i samfunnet som har et økt behov for jod slik som gravide, ammende og barn, som kan få for lite jod. Hva er årsaken? Jo, det skal jeg finne ut i min forskning. Hittil har jeg resultater som tyder på at vi kan være på vei mot en løsning som kan optimalisere jodinnholdet i melk.

Min karrieredrøm
Målet er at min forskning kan bidra til å løse utfordringen med redusert jod i melk. Jeg arbeider for å finne fram til hvilke faktorer som påvirker overføringen av jod fra fôr til melk og dermed sikre melk med et optimalt innhold av jod. Jeg trives godt j jobben med ernæring og i framtiden ønsker jeg å arbeide med lignende problemstillinger, også etter endt doktorgrad.

 

 

 

 

Comments are closed.